Mijn positie als eerstelijnspsycholoog in de Generalistische Basis GGZ is vergelijkbaar met die van een huisarts. Mijn werkwijze? Ik werk praktisch, probleemgericht en kort als het kan en ik bied langere, inzichtgevende behandelingen aan als het nodig is. Ik wil graag laagdrempelig, makkelijk bereikbaar en aanspreekbaar zijn. Jouw vraag en jij als persoon staan bij mij centraal en ik wil je daarbij zo snel mogelijk hulp kunnen bieden. Vandaar dat ik doorgaans geen, of slechts een korte wachtlijst heb.
Daarnaast heb ik net als je huisarts de functie om problemen te diagnosticeren en indien nodig mensen te verwijzen naar meer passende hulp. Ik werk nauw samen met huisartsen en we hebben, met jouw toestemming, waar nodig, overleg. Daarnaast werk ik samen met andere disciplines in de geestelijke gezondheidszorg waaronder een psychotherapeute, psychiater, haptonoom en de praktijkondersteuner GGZ van enkele huisartsen. Binnen dit netwerk zijn de lijnen kort en verlopen onderlinge verwijzingen soepel waardoor u vaak snel terecht kunt.
Procedure
Nadat jij je bij mij hebt aangemeld, bespreken we in een telefonisch overleg kort je probleem en wensen. Vervolgens maken we een afspraak voor een eerste gesprek. Hierin ga ik dieper in op je klachten, achtergrond en hulpvraag. Op basis daarvan maak ik een behandelplan. In het daaropvolgende gesprek bespreken we, voortbordurend op ons eerste gesprek, de opzet, vorm en doelen van de behandeling. Ik vind het erg belangrijk om samen met jou tot een afstemming hierover te komen. Immers, een behandeling waarin jij je niet kunt vinden is vaak bij voorbaat mislukt.
Een behandeling wordt gestart in gezamenlijk overleg maar je kunt de behandeling altijd beëindigen. Kwaliteit en jouw tevredenheid, daar gaat het om. Vandaar dat ik regelmatig kort het gesprek en de voortgang evalueer. Bij start, soms halverwege en altijd bij afsluiting van de behandeling. Dit doe ik onder meer door je een korte vragenlijst (SQ48) te laten invullen. Deze meet je klachten en het effect van de behandeling, dit wordt ROM genoemd en is bij wet verplicht. Daarnaast krijg je bij afsluiting van de behandeling van mij een CQ-index. Deze korte vragenlijst onderzoekt je tevredenheid met de behandeling. Op deze manier hoop ik naast onze mondelinge evaluatie een beeld te krijgen van wat ik goed doe en wat ik moet verbeteren.
De duur van de behandeling hangt af van de aard en de ernst van je klachten en mogelijkheden om met het geleerde buiten de gesprekken om aan de slag te gaan. Echter, 4 tot 11 gesprekken zijn vaak voldoende om verbetering dan wel verlichting te gaan ervaren.