Wat zijn de vergoedingen van een psycholoog vanuit het basispakket?
De zorgverzekeraars introduceren op 1 januari 2022 een nieuw vergoedingsmodel in de GGZ met de naam zorgprestatiemodel. Qua duur van de trajecten en vergoeding verandert er weinig.
-
- Het eigen risico is 385 euro
- Vergoeding door de zorgverzekeraar vindt plaats in het basispakket. Er dient dan wel sprake te zijn van een te stellen vergoede DSM diagnose, de diagnosegroep dient te worden vermeldt bij de declaratie, en in het dossier moet voor start van de behandeling een verwijsbrief naar de BGGZ van een huisarts, specialist of een bedrijfsarts aanwezig zijn.
- De vergoeding van jongeren tot 18 jaar is overgeheveld van de zorgverzekeraars naar de gemeente. Ik heb met de gemeente geen contract. Jongeren die desondanks bij mij in behandeling willen, zullen de sessies zelf moeten betalen. De vergoeding vindt plaats per sessie. Ik hanteer echter nog steeds vier verschillende behandelingstrajecten, namelijk: kort (2 tot 5 sessies), middel (zes tot acht sessies), intensief (maximaal twaalf sessies) en chronisch (twaalf sessies op jaarbasis met een frequentie van eens per maand) .
- Mocht je na één sessie besluiten te stoppen dan kan dat.
Ik heb momenteel met alle zorgverzekeraars een contract.
Ik raad je aan zelf contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Zo ben je direct op de hoogte van de wijze waarop jouw zorgverzekeraar de sessies vergoedt. Mijn praktijk is bij de zorgverzekeraars bekend onder de naam: psychologiepraktijk Nicole Honneff. Ontevreden over je ziektekostenverzekeraar? Overweeg dan over te stappen. Dit kan tot het eind van het jaar.
Voor een gemaakte afspraak geldt een annuleringstermijn van 24 uur. Als je een afspraak te laat annuleert of niet verschijnt (no-show), wordt het bedrag van 88,- euro bij jou in rekening gebracht. De zorgverzekeraar vergoedt namelijk uitsluitend nagekomen afspraken.
Maak je geen gebruik van de vergoeding van je zorgverzekeraar of valt jouw klacht niet onder de vergoede zorg (OZP/OVP), dan betaal je een particulier tarief van 97,- euro. Informatie over de facturering e.d. vindt je terug in de Betalingsvoorwaarden. De tarieven voor OZP en no-show vind je onder Behandeltarieven en betalingsvoorwaarden
De duur van een sessie is 45 minuten. Ik kies in de situatie dat je de behandeling zelf betaalt ervoor, om korte telefoongesprekken en e-mailcontacten niet in rekening te brengen om zo de kosten van een behandeling voor jou zo laag mogelijk te houden.
Soms is het mogelijk om een behandeling vergoed te krijgen door middel van andere bronnen zoals jouw uitkeringsinstantie, de gemeente of je werkgever. Deze laatste is vaak bereid om in de kosten tegemoet te komen, zeker als het werk-gerelateerde problematiek betreft. Mijn werkgeverstarief is 130,- euro
Wat wordt niet vergoed!
Relatietherapie wordt niet langer vanuit het basispakket vergoed. Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid je hiervoor te verzekeren via een aanvullende verzekering. Informeer hierover bij jouw zorgverzekeraar. Bij twijfel of er sprake is van relatieproblematiek kun je het beste contact met mij opnemen. Het is mogelijk dat een individueel probleem ook tot relatieproblemen leidt. In dat geval kan jouw partner bij een behandeling betrokken worden en wordt de behandeling gewoon vergoed via het basispakket.
Ook werk-gerelateerde problematiek valt buiten de vergoeding in het basispakket. Tenzij er door de werk-gerelateerde problematiek een psychische stoornis is ontstaan. Dan heb je wel recht op vergoeding. In andere gevallen adviseer ik je bij je werkgever na te gaan of hij/zij bereid is de kosten à 130,- euro per sessie (bedrijfstarief) te dragen. Ik ben altijd bereid een offerte voor de werkgever op te stellen. Heb je nog vragen bel me dan gerust.
Rouwproblematiek? Volgens de minister moet je dan maar met je buurvrouw gaan praten. Maar ook hier geldt; heb je ten gevolge van de gestagneerde of problematische rouw een psychische stoornis ontwikkeld, dan kan het zijn dat je wel voor vergoeding van de behandeling in aanmerking komt.