Ongelukkig? Het mag weer!
Een paar weken geleden vroeg een lezer mij naar aanleiding van mijn blog: vakantie voor altijd, of ik ook iets over de herfst ging schrijven. Mijn eerste reactie was: “Nee!” Ze vroeg me of ik niet van de herfst hou. Mijn antwoord, zo vanuit mijn onderbuik zeg maar was: “Nee, daar word ik niet gelukkig van!”
De herfst staat voor mij symbool voor verlies en verval. Dat heeft zo zijn redenen, mijn ‘psychologische’ verklaring: ik ben schorpioen en dus midden in de herfst jarig. Als kind uit een ‘goed’ katholiek gezin stond ik enkele dagen na mijn verjaardag op het kerkhof, de overledenen te herdenken. Met een beetje pech werd mijn verjaardagsfeest op dezelfde dag gevierd. Ik herinner me nog die kille ochtenden bij het graf van een opa die ik nooit gekend had, omringd door een dik pak mist die de hele dag bleef hangen. Misschien dat hierin de rede schuilt dat schorpioenen iets met de dood hebben en tegelijkertijd niet kunnen loslaten. 😉
Ik probeer al mijn leven lang de herfst te omarmen. Het zou zoveel makkelijker zijn. Sinds enkele jaren doorsta ik de herfst redelijk. Ik hanteer een strak regime van veel buiten sporten, gezond eten, concert- en theateravonden vastleggen (zodat ik van die bank af kom) en bockbier.
Daarnaast houd ik mezelf voor dat de herfst mooi is, want dat is die ook! Als de zon de herfstbossen doet kleuren, paddenstoelen opduiken en de kastanjes voor het oprapen liggen is het verval ver te zoeken? Kastanjes kun je heerlijk poffen of er puree van maken en samen met een pompoen en wat geitenkaas is het troosteten voor op een troosteloze dag. Dat die troosteloze dagen komen, is een feit, maar dat valt te overleven: muziek van Tom Waits op de achtergrond, verwarming hoog, licht dimmen en je met een boek in de kussens van je bank neervlijen … en anders is er altijd nog American Horror Story.
Oefening
Krijg jij jezelf niet meer dan plichtshalve de deur uit en heb je geen hond? Uiteraard kun je lichttherapie proberen. Ik zal het merk niet noemen, maar het is die grote lampenproducent. Of doe het volgende en daar hoeft het GEEN WEER voor te zijn: stel je voor dat je fotograaf bent of toerist. Pak je camera en loop naar buiten. Je mag zeker de natuur in, maar het hoeft niet. Je krijgt van mij de opdracht om foto’s te maken van dingen die je opvallen, lelijke, mooie, gekke, ontroerende, oude en nieuwe dingen. Met deze opdracht leer je anders te KIJKEN en daarmee kun je je ook anders gaan voelen. Het trekt als het ware je zintuigen weer naar buiten terwijl ze bij een depressie juist naar binnen keren.
–Tip: uiteraard heb ik deze oefening zelf ook gedaan en daarmee deze blog opgefleurd. Heb je op je wandeling mooie plaatjes geschoten? Op pixabay kun je jouw foto’s uploaden en ze met anderen delen. Maak je een ander misschien ook nog blij. Dat past weer mooi bij het thema altruisme uit mijn eerdere blog.-
En als niets helpt zit er maar één ding op’… de somberheid omarmen. Want niets maakt zo ongelukkig als het afwijzen van je eigen gevoelens.
Voor wie de herfstblues niet kent, hieronder wat ‘provocatieve’ tips zodat ook jij ongelukkig de herfst in kunt gaan. Deze tips werken trouwens in elk jaargetijde. Wil je meer weten over hoe provocatieve therapie werkt? Lees dan de blog omdenken voor gevorderden. Mocht je na het lezen van onderstaande adviezen zin krijgen in een echte depressie, dan verwijs ik je naar mijn provocatieve zelfhulpboek: Depressie als beste vriend dat één jaar geleden werd gepubliceerd en dus een beetje jarig is.
Hoe word ik ongelukkig?
- Pieker over dingen die niet te controleren zijn: maak je druk om wat je had moeten doen of hoe het verleden anders voor je had moeten uitpakken. Pieker over zaken waar je geen controle over hebt.
- Leer niet van je fouten: doe het de volgende keer dus gewoon weer op dezelfde manier!
- Geef op wanneer het moeilijk wordt: geef op zodra je moe wordt en al helemaal als een situatie hopeloos lijkt. Het is juist op zulke momenten dat je absoluut niet moet doorzetten. Probeer geen grootse dingen te bereiken. Een succeservaring dood elk gevoel van ongeluk, al is het maar voor even.
- Neem jezelf té serieus: en nu je toch bezig bent … vooruit neem het leven bloedserieus! Kijk er niet op een afstand naar, maar druk je neus tegen het probleem aan en vooral: lach nooit om jezelf of om de absurditeit van het bestaan!
- Beweeg niet: bewegen levert tal van mentale en fysieke nadelen op voor wie ongelukkig wil worden. Hoe meer je beweegt, hoe beter jij je voelt. Levensgevaarlijk dus. Op de lange termijn kan bewegen zelfs het doodvonnis betekenen van je slechte humeur.
- Mik torenhoog: stel jezelf onrealistische doelen, de lat kan niet hoog genoeg liggen. Niets is zo effectief als jezelf stelselmatig ontgoochelen.
- Eet ongezond: trakteer jezelf regelmatig op iets VET lekkers en iets MIER zoets. Gewoon omdat het gezellig is, of omdat het feest is, omdat het ongezellig is, omdat je het verdient hebt, omdat je wat somber bent, omdat het koud is, omdat je moe bent, omdat er niets op televisie is, omdat je een rotleven hebt. Van gezond voedsel krijg je energie en het bevordert je fysieke gezondheid. Een deel van het geluksgevoel gaat ook door de maag, net als de liefde. Volgende tip …
- Mijd de liefde: heb je een relatie, dan is het zaak om die zo snel mogelijk te verbreken. Nu kun je natuurlijk ook van een slechte relatie ongelukkig worden. In dat geval, sla deze tip over. Goede relatie, maar dat je wegkomt. Niets maakt een mens zo ongelukkig als een gebroken hart en de daarmee vaak samenvallende deken van eenzaamheid.
- Slaap zo min mogelijk: de hoeveelheid slaap heeft direct invloed op je geluksgevoel. Sla het liefst zoveel mogelijk nachten over. Lukt dat niet, zet dan elk uur je wekker zodat je niet in de ‘herstellende’ diepe slaapfase terecht komt. Want na een paar doorgeslapen nachten ziet de ochtend er ineens weer beter uit en zou je zomaar ineens een geluksmoment kunnen krijgen.
- Focus op en veroordeel zwakheden: wees bewust van wat je zwakheden zijn, wat zeg ik, maak er gerust een obsessie van. Spreek de volgende slogan driemaal daags tegen je spiegelbeeld uit en ga met die gedachte naar bed: “Ik maak geen fouten, ik BEN mijn fouten.”
- Blijf waar je bent, in je comfortzone: het mag dan wel saai zijn, maar jouw comfortzone is de enige plek waar je veilig bent voor geluk. Neem geen risico. Je kwaliteit van leven zou immers kunnen verbeteren door nieuwe ervaringen en nieuwe contacten.
- Pieker over wat anderen denken: niets is immers zo veranderlijk als de mening van een ander. Het is dus essentieel dat die een goed plaatje van je heeft. Blunder gemaakt? Daar mag je gerust een nacht van wakker liggen.
- Klaag meer, vraag minder: probeer niets positiefs te zeggen over jezelf, een ander of de toekomst. Voordat je het weet valt het immers tegen. Je kunt beter voorspellen wat er niet goed gaat. Dat mag je best met anderen delen. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee en haakt de ander af, dan heb je gelukkig meer om over te klagen.
- Werk meer, want rust roest: mensen die veel werken, verwaarlozen hun eigen behoeftes en dat is goed, want je behoeften leiden je maar af van je werk. In het ergste geval willen je behoeften dingen die risico’s met zich meebrengen zoals: je telefoon uitzetten, even niet op Facebook kijken, of eens een paar uur ontspannen.
- Isoleer jezelf: vrienden en familie kunnen je opbeuren wanneer jij je slecht voelt. Houd ze dus uit de buurt. Hard werken en klagen helpt daar enorm bij. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de deur niet open maken.
- Ontzeg jezelf alle plezier: ga niet op vakantie, geef geen geld uit aan een nieuwe outfit, lekker eten, bloemen, muziek en al die andere fratsen die een leven leuk zouden maken. Bestel het hoognodige als het echt niet anders kan via internet, zo vermijd je vriendelijke mensen en zonlicht. Beiden zijn een bedreiging voor je slechte humeur.
- Vergeven wordt overgewaardeerd: vergeef jezelf of anderen NOOIT. Je wilt jezelf toch niet bevrijden van dat heerlijk negatieve gevoel dat boosheid koesteren geeft? Daarbij: als je nooit vergeeft krijgt iemand ook niet de kans om je nogmaals te kwetsen.
- Leef als Jan Steen: vermijd planning en organisatie, zorg dat je leven een chaos is. Een vervuild huis doet wonderen voor je stemming. De boosheid die je over je afroept door afspraken te vergeten zal je beslist niet opvrolijken en het uiteindelijke ontslag vanwege disfunctioneren zal je geluksgevoel voor langere tijd de das om doen.
- Jij bent de koning: denk enkel aan jezelf, schenk geen aandacht aan anderen en wees nooit dankbaar voor wat je hebt of krijgt. Dankbaarheid is iets voor wanhopigen. Bedenk liever wat je nog niet hebt. Zolang de ander je niet geeft wat je wilt is er geen enkele reden om die ander ook maar iets van aandacht te geven, behalve dan misschien negatieve aandacht.
De volgende blog gaat over intuïtie!
Weet je zeker dat je na het lezen van deze blog nog meer artikelen van mij wilt ontvangen? Zeker weten;)? Dan kun je door onderstaand formulier in te vullen je op de bloglijst plaatsen en ontvang je automatisch bericht per e-mail.
Geef een reactie