Heb jij moeite met opstaan? Vooruit je bed uit!
Ben jij een snooze-type ( waarom snoozen gevaarlijk is?) dat met een rake klap op de wekker het opstaan uit en … uit stelt? Of zet jij je alarm al na het eerste signaal af, om vervolgens te besluiten je nog een keer om te draaien en de dag, de dag te laten? Gelijk heb je! Door een wekker ruw gewekt worden is sadistisch en ronduit onnatuurlijk.
Onze voor-voor-voorouders hadden het slaapproces veel beter georganiseerd. Ze gingen slapen als het donker werd en stonden op bij de stralen van de zon en het gekraai van de haan. Allemaal heel natuurlijk en in balans met ons bioritme. Helaas zijn de tijden veranderd. We hebben elektrisch licht, centrale verwarming, een baas die productie wil maken of een lesrooster waar niet aan te ontkomen valt. De grootste gedupeerden van onze huidige maatschappij zijn de avondmensen, aangezien alles meestal is ingesteld op een 8.00 tot 17.00 mentaliteit. Ik hoef je niet uit te leggen dat dit in het geheel niet strookt met hun natuurlijke ritme. Ben je een avondmens? Ik leef met je mee.
Maar hoor je bij de groep mensen die lijdt aan een depressie of burnout, dan is ’s ochtends opstaan waarschijnlijk ook een hele tour de force. Na een nacht lang piekeren heb jij jezelf als een waarachtige marathonloper uitgeput. Als je eindelijk dan toch de slaap kunt vatten, gaat die wekker af (of die van je partner indien je al in de ziektewet zit). Heb jij iets om naar uit te kijken, iets om je op te verheugen? Nee! Je dagen voelen aan als een aaneenschakeling van regenbuien. Het regent figuurlijk zo hard vanbinnen dat je de overkant van de straat niet eens meer kunt zien en ach, je hebt nog zoveel piekerwerk te verrichten, kun je net zo goed in je bed blijven liggen, toch? Als jij je depressie of burnout in ere wilt houden dan doe je daar goed aan. Wil je ervan af? Dan is een goed slaapwaak ritme en een goede dagstructuur een belangrijk ingrediënt bij je herstel. Maar hoe pak je dat aan, als er voor je gevoel twee pakken suiker aan je benen bungelen?
Dit artikel is bedoelt voor iedereen die moeite heeft met opstaan.
Herken jij je niet in bovenstaand profiel? Dan ben je van nature een bofkont of pas je de tips die ik ga geven al lang en breed toe.
Uiteraard zijn de donkere maanden voor veel mensen een moeilijke tijd om uit bed te komen. Je kunt natuurlijk gewoon wachten tot het zonnetje, als die tenminste wil schijnen, je op natuurlijke wijze wekt. (Mits je een baas hebt die zich graag aan je bioritme aanpast.) Wil je daar niet op wachten? Doe dan het volgende:
- Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip weer op. Ongeacht het aantal uren dat je geslapen hebt. Je slaap reguleert die tekorten vanzelf wel weer en ook met minder nachtrust is een dag door te komen. Heb je slaapproblemen dan vindt je hier 20 tips tegen slecht slapen
- Zet je wekker op je favoriete radioprogramma of nog beter, stel hem zo in dat je met een goed nummer wakker wordt. Wat dat is? Dat is heel persoonlijk. Naar mijn idee is dat in elk geval een nummer waar je energie van krijgt. Mijn persoonlijke favoriet is Keine lust van Rammstein. Tja over smaak valt te twisten. Misschien dat menigeen nu aan het nummer Happy van Pharrell Williams denkt. Prima, als dat werkt. Maar je zou niet de eerste zijn die somber wordt van een té vrolijk liedje, zoek dan gewoon verder.
Een nummer dat provocatieve humor en ontroering samenbalt, overdekt met een bombastisch rock sausje. Tja over smaak valt te twisten. Dit nummer is alleen leuk als je over humor en enige kennis van het Duits beschikt en dan nog, het kan je in het geheel niet aanstaan, dus zoek verder!
- Goed, je wordt wakker met jouw ‘ochtend’ nummer. Je draait je op je rug (is voor de meesten een positie waarin ze moeilijker weer in slaap vallen). Je doet je ogen open en je probeert je kamer te bekijken alsof je hem voor het eerst ziet (daar is een beetje schemerlicht wel een vereiste voor, volledig geblindeerde ramen is vragen om problemen als je wilt leren opstaan). Laat je hersenen maar langzaam op gang komen door middel van een simpele maar mooie mindfulness oefening, want dat is wat je nu doet.
- En dan … zet je voeten naast je bed op de grond. Het mooie van deze oefening is dat je lichaam altijd volgt. Vooral als je daarbij je donsdek van je afgooit.
- Hierbij moet ik opmerken dat het belangrijk is dat je slaapkamer lekker koel is. Niet te koud, want dan wil je weer terug in je winterslaap. Niet te warm, want dan wil je graag in coma blijven liggen. Bij lekker fris wakker worden hoort een lekker frisse kamer met misschien een lekker geurtje, dat fleurt immers onbewust je stemming ook op. Lavendel is bijvoorbeeld een lekkere ochtendbries, maar opnieuw, kies zelf iets. Ik wil je alleen maar inspireren.
- Je benen staan op de grond, je lijf volgt en je loopt (zwalkend) je kamer uit. Loop nu niet naar de bank om opnieuw neer te ploffen! Gooi wat water in je gezicht of ga meteen onder de douche staan. Hierbij geldt opnieuw, en nee ik werk niet parttime voor een bekende drogist, kies een doucheschuim met een luchtje waar je wakker of misschien zelfs vrolijk van wordt. Concentreer je op de warme, troostende stralen op je huid. Het geeft niet als je gedachten afdwalen, maar probeer wel weer terug te gaan naar het gevoel (opnieuw een mindfulness oefening).
- Nu is het tijd voor beweging, ja echt! Dat mag je naar believen invullen. Ik loop hard mits de regen me niet al bij de deur in het gezicht slaat. Maar een rustig ommetje of enkele kniebuigingen en wat rek- en strekoefeningen hebben ook effect. Je lichaam moet namelijk ook wakker worden. Je bloed moet weer gaan stromen.
- Is het je gelukt? Ik ben trots op je. Nú mag jij jezelf trakteren. Kies alsjeblieft voor een fris en fruitig ontbijt met veel langzame koolhydraten, zodat jouw suikerspiegel niet meteen omhoog knalt en je vervolgens een ‘after breakfast’ dip krijgt (en je alsnog op de bank neervlijt). Fruit met yoghurt, honing en wat noten en zaden zijn best lekker op een nuchtere maag. Gooi er wat tropisch fruit tegenaan, zet je verwarming aan en je kunt je met een beetje fantasie op een ‘ bounty’ eiland wanen.
- Volg je mijn tips nog steeds? Dan wil ik je feliciteren, je bent een wakker mens en klaar om aan de rest van de dag te beginnen.
Deze adviezen helpen je niet van je depressie of burnout af, helaas, niets is zo simpel. Ik zal zeker nog eens een blog schrijven met tips en adviezen die je daarbij verder helpen. Maar ik adviseer je voor nu vooral, neem contact op met je huisarts en zoek hulp! Of lees mijn provocatieve zelfhulpboek: Depressie als beste vriend.
Van Raalte zegt
Leuk en herkenbaar stukje. Terwijl ik het lees hoor ik je het vertellen zo jij is dit.??
Bas zegt
Ik ga je tips is een tijd volgen. Thanks voor de goede adviezen 😀