Mijn aanpak is gericht op het verminderen van je klachten, het vergroten van je welbevinden of je te helpen bij specifieke ontwikkelingsvragen. Ik probeer bij je behoefte, persoonlijkheid, kracht en competenties aan te sluiten. Om je een indruk te geven van enkele van de behandelmethodes die ik in mijn praktijk aanbied, tref je hieronder een overzicht.
Provocatieve therapie
Bestaat uit een combinatie van het gebruik van humor, contact en uitdaging. Het helpt mensen in beweging te brengen daar waar ze geblokkeerd zijn geraakt. Je wordt op speelse wijze uitgedaagd om je eigen aandeel in de problemen te bekijken, bovendien kom je vaak sneller tot het praten over de wezenlijke problemen. Bovendien blijkt lachen een ontspannend en helend effect te hebben. Je leest meer hierover in de informatiefolder provocatieve therapie
Cognitieve therapie
Deze methode richt zich op het opheffen van belemmerende gedachten door je bewuster te maken van de invloed van je gedachten op jouw emoties en gedrag. Ik help je oude gedachten uit te dagen en ze uiteindelijk te vervangen door nieuwe, meer reële gedachten.
Gedragstherapie
Deze therapie richt zich vooral op het veranderen van gedrag middels oefeningen en huiswerkopdrachten waarbij je stapje voor stapje je grenzen leert verleggen. Het is een wetenschappelijk effectief bewezen behandelvorm bij o.a. angstklachten en dwanghandelingen.
EMDR
Is een behandelmethode bij trauma’s en angstklachten. Het helpt je de impact van een trauma te verwerken en kan ook werkzaam zijn bij angstklachten. Je vergeet het trauma niet, maar het effect op je emoties en functioneren wordt verminderd. Je kunt meer informatie vinden op de website: www.emdr.nl. Om je een indruk te geven van het verloop van een EMDR sessie kun je onderstaand filmpje bekijken.
Relatietherapie
EFT is een relatietherapie ontwikkeld door Sue Johnson. Hierin worden de meest recente inzichten met betrekking tot de oorzaak en behandeling van relatieproblemen gebundeld. De therapievorm gaat verder dan het uitsluitend verbeteren van de communicatie en besteedt ook aandacht aan dieperliggende oorzaken. Het heeft als doel de verbondenheid tussen partners te herstellen en het begrip voor en van elkaar te vergroten. Wil je hierover meer weten ga dan naar de website: https://www.eft.nl/
Voice Dialogue
Gaat ervan uit dat jij als mens uit verschillende delen, kanten of Ikken bestaat. Elk met zijn eigen gevoelens, gedachten en gedragingen. Ga maar eens voor jezelf na. Vaak ben je thuis anders dan op je werk. Ben je bij vriend X anders dan bij vriendin Y en soms heb je een dilemma en lijkt het alsof twee gedachten of gevoel en verstand met elkaar botsen. Dat zijn nu ‘Ikken’ 🙂 Elke kant heeft een functie, ze zijn er allemaal om een reden. Sommige kanten zijn onderbelicht geraakt. Kanten die je misschien best wel zou willen leren kennen of kanten die je eng vindt omdat ze je veel laten voelen. Het kan ook zijn dat een kant dominant is geworden. Je wordt er in feite door bepaald en hierdoor ontstaan problemen en klachten. Een mooi voorbeeld van een doorgeslagen ‘Ik’ vind je in mijn blog over de criticus. Voice dialogue geeft je niet alleen een model om je te helpen begrijpen waarom je bent zoals je bent. Het helpt je ook door middel van ervaringsgerichte technieken en op een speelse manier weer de regie te krijgen. Wil je meer nog meer weten? Lees dan eens mijn blog Ik en mijn ikken
Mindfulness
Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegenpool, leven vanuit de automatische piloot. De oefeningen uit mindfulness helpen je niet alleen meer in het hier en nu te blijven. Ze helpen je ook bewuster te worden van wat er aan emoties en gedachten bij je leeft en mindfulness helpt je om opdringerige gedachten en storende gevoelens te leren los te laten. Met andere woorden, gedachten zijn maar gedachten je hoeft er niet mee samen te vallen.
Focussen
We kennen allemaal wel de uitspraken: “Het ligt zwaar op mijn maag. Ik heb zo’n onderbuikgevoel. Het is alsof er een olifant op mijn borst zit of het grijpt me bij de keel.“ Tijdens een focussessie onderzoek je wat jij bij een bepaald onderwerp, thema of gebeurtenis ervaart. Hoe dat voelt vanbinnen. Niet in je hoofd, maar in je lijf.
Als ik over voelen spreek of gevoel bedoel ik daarmee niet je emoties. Het gaat over iets dat minder concreet of duidelijk is. Iets dat vaak op de achtergrond sluimert of ergens in je lijf gevoeld wordt. Iets waar je gedurende je dag aan voorbijgaat, maar wat zich soms wel laat gelden in bijvoorbeeld nare dromen, spanning of lichamelijke klachten.
De behandelvorm of methodiek ‘focussen’, niet te verwarren met het woord focussen dat we in het dagelijks taalgebruik bedoelen, werd ontwikkeld door E. Gendlin en ontstond binnen de reguliere cliëntgerichte psychotherapie. Meer informatie vind je op http://www.focussen.nl/focussen.html
Wat brengt focussen jou?
Het mooie van focussen is onder andere dat je het in je eigen tempo doet. Als je in mijn praktijk een focussessie doet, dan volg ik jou in jouw proces. Het is een respectvolle en vriendelijke manier van het in contact komen met wat er als het ware aan (onbewuste) onderstroom te ervaren is.
- Je krijgt inzicht in wat er vanbinnen speelt
- Je leert meer af te stemmen op je gevoelens en niet enkel naar je gedachten te luisteren
- Het kan je helpen om uit dilemma’s te komen
- Het kan je helpen keuzes te maken
- Het kan je helpen meer te leven vanuit jezelf in plaats vanuit wat je ‘behoort’ te doen
- Het maakt je milder en meer accepterend naar jezelf
- Het helpt je gevoelens en emoties te verdragen
- Het pakt je innerlijke criticus aan en maakt je bewuster van eventuele andere innerlijke saboteurs.
- Het kan helpen, samen met EMDR om traumatische ervaringen te verwerken.
- Het kan je helpen in contact te komen met je innerlijke kind dat zowel emoties als ook vrijheid en spontaniteit in zich draagt.
Schematherapie
In de schematherapie worden cognitieve en ervaringsgerichte technieken gecombineerd om mensen te helpen lange termijn patronen van gedragingen als ook hun omgang met mensen te veranderen. Schematherapie gaat verder dan cognitieve therapie en grijpt in op dieperliggende schema’s, modi en ‘oude’ traumatische ervaringen die mensen in contact met anderen hebben opgedaan. Schematherapie is doorgaans een lange en intensieve psychotherapie. Ik gebruik elementen uit de schematherapie en kijk samen met jou hoever we binnen de grenzen van de GBGGZ vergoedingen kunnen komen. Ook in 8 tot 12 sessies is vaak al veel te bereiken in het doorbreken van patronen. Uitgebreide informatie over deze behandelmethode vind je op de volgende website:http://www.schematherapie.nl maar ook in onderstaand informatiefilmpje. Let wel, onderstaand filmpje beschrijft een fictieve persoon met persoonlijkheidsproblematiek. Schematherapie is ook een goede behandelvorm bij lichtere problemen die voortkomen uit oude patronen. Ik vind dit filmpje echter zeer informatief, duidelijk en respectvol en wil het je graag laten zien.