Je kent beslist het spreekwoord ‘dromen zijn bedrog’, wat bekent dat je aan het gedroomde geen waarde moet hechten. Dit kan een geruststellende gedachte zijn als het een nare droom is. Maar, wanneer je je dromen achteloos terzijde schuift, mis je een hoop informatie. Alles in en aan ons mooie lichaam heeft een functie, dromen óók. In deze ‘droom van een blog’ lees je over de verschillende typen dromen, hoe ze te begrijpen en hoe met nachtmerries om te gaan.
Iedereen droomt
Ik hoor mensen wel eens beweren dat ze nooit dromen. Dat betekent enkel dat ze hun dromen niet onthouden. Iedereen droomt, maar sommige mensen minder vaak dan anderen. Wanneer je heel weinig slaapt, bijvoorbeeld door stress, zal je lichaam ervoor kiezen om vooral de diepe slaapfases in te halen en heb je minder remslaap. De remslaap, waarbij REM staat voor rapid eye movement, is de fase in je slaap waarin je het meest droomt.
Onze dromen zijn een spontane activiteit van onze hersenen. We zien beelden, horen geluiden, ervaren emoties en hebben gedachten. Eigenlijk is het net alsof we naar Netflix kijken, waarin we zelf een rolletje vervullen.
Of we dromen onthouden, hangt af van de wijze waarop we wakker worden. Gebeurt dit op een natuurlijke manier, dus uit jezelf, dan is de kans groter dat je jouw droom onthoudt, dan wanneer je door de wekker wordt gewekt.
Daarnaast worden tijdens onze slaap bepaalde processen in onze hersenen op non-actief gezet, zoals het proces van onze lange termijn herinnering. Eindigt onze droom voordat we wakker worden, dan zijn we hem waarschijnlijk vergeten. Worden we echter tijdens de droom wakker, dan herinneren we hem nog wel.
Persoonlijke verschillen in dromen
Vrouwen hebben, volgens onderzoekers van de Universiteit van West-Engeland, meer nachtmerries dan mannen. Zij vermoeden dat dit te maken heeft met een verandering in de temperatuur van hun lichaam rond hun maandelijkse menstruatie. Hierdoor worden dromen levendiger en extravaganter.
Mensen die in hun dagelijkse leven veel verdriet, stress of andere emoties ervaren, onthouden dromen vaak beter, omdat zij overdag intense emoties hebben. Mensen die creatief zijn en openstaan voor ervaringen, blijken dromen vaak ook beter te onthouden dan mensen die analytisch en praktisch zijn ingesteld.
Vrouwen onthouden bovendien weer beter hun dromen dan mannen. Een mogelijke verklaring is, dat ze doorgaans meer contact met hun gevoelens en gedachten hebben.
Tot slot blijkt uit een Frans onderzoek uit 2018 dat mensen die een actief brein hebben in rust, beter dromen kunnen onthouden.
We dromen de hele dag door
De meeste mensen associëren dromen met de nacht, maar wat dacht je van dagdromen? Bij het dagdromen is je bewustzijn veel actiever, dus mooi om er eens bij stil te staan waar ze over gaan.
Een dagdroom kan gaan over je verlangens, wensen, mooie herinneringen of plannen, maar ook over je angsten. Wanneer een nare dagdroom zich aan je opdringt, dan ervaren we dit misschien als piekeren. Iets laat je niet los, je moet er steeds aan denken, of het komt in beelden naar boven. Mogelijk heb je iets meegemaakt wat je erg raakte of traumatisch vond. Negeer het niet, maar sta er eens liefdevol bij stil. Wat heb je nodig om dit te verwerken?
Dagdromen kunnen je laten zien waar je behoefte aan hebt. Een droom hoeft geen droom te blijven. Je kunt onderzoeken hoe je bepaalde aspecten in je leven op een realistische manier kunt vormgeven. Daarnaast kan dagdromen ook gewoon prettig en ontspannend zijn. Het geeft je brein even wat rust. Lekker voor je uit staren. Wie doet dat niet af en toe tijdens het werk. Zie het als een korte pauze van je brein.
Soms kun je dagdromen om aan een vervelende situatie te ontsnappen. Je zit tijdens een vergadering ineens weer even op dat heerlijke strand uit jouw zomervakantie of je gedachten dwalen af tijdens een vervelend gesprek. Het wordt pas een probleem wanneer je vaker in je dromen leeft, dan in de werkelijkheid. Wanneer je vervelende dingen alsmaar uitstelt en vlucht in je fantasie.
Nachtelijke dromen
Onze nachtelijke dromen zijn vaak qua inhoud een stuk vreemder dan onze dagdromen. Dit komt doordat het emotionele deel van ons brein tijdens de remslaap ontwaakt terwijl ons rationele deel verder slaapt. Ook het visuele deel van ons brein ontwaakt, waardoor dromen zo intens kunnen voelen. Daarbij hebben we niet, zoals overdag, de mogelijk om de inhoud te controleren op realiteitswaarde. We gaan enkel af op wat ons brein ons laat zien, niet op de werkelijkheid. Ook het deel van onze hersenen dat ons overdag helpt plannen, slaapt. Hierdoor kunnen dromen alle kanten opvliegen en verlopen ze qua tijd ook zelden logisch.
Waarom dromen wij?
Hierover bestaan heel veel theorieën. Persoonlijk hang ik de theorie aan dat remslaap, en dus dromen, ons helpt bij het verwerken van onze emoties, zoals de diepe slaapfase ons lichaam helpt herstellen. Sommige emoties worden opgeruimd of verwerkt en de herhalende dromen of nachtmerries laten ons zien dat een bepaald thema toch echt bewustere aandacht verdient.
Daarnaast kunnen dromen naar mijn idee een belangrijke rol spelen bij creativiteit en ons oplossingsvermogen. Soms oefenen we in onze dromen situaties die we overdag vermijden. Dit kan ons helpen om het met meer vertrouwen in ons dagelijkse leven toe te passen. Of we krijgen ineens een idee over hoe we iets vorm willen geven.
Het mooie van dromen is volgens mij, dat er geen ‘ja-maar’ in zit. Niemand zegt dat iets niet kan. In dromen kun je zelfs vliegen. Hoe gaaf is dat! 😉
Dromen in soorten en maten
- Verwerkingsdromen. In sommige dromen verwerk je de dag; met name als die wat stressvol was of rijk aan prikkels. Dan komen elementen uit je dag in flarden naar boven.
- Intuïtieve dromen kunnen je helpen bij het oplossen van een probleem of dilemma. Stel jezelf een vraag voordat je gaat slapen en misschien vind je in je droom dan wel een antwoord.
- Voorspellende dromen. Bestaan ze? Daar zijn de meningen over verdeeld. Soms heb je het gevoel dat je al een keer gedroomd hebt over iets dat gebeurt. We noemen dat een déjà vu. Houdt iets je veel bezig, dan kan het zijn dat je erover droomt en natuurlijk kan dit droomscenario ook echt uitkomen. De vraag blijft of het voorspellend was of toeval. Ik heb daar geen antwoord op, maar sluit het niet uit.
- Dromen over overleden mensen. Ik hoor dit wel eens van cliënten. Met name mensen die erg sensitief zijn, kunnen in hun dromen contact ervaren met een overleden dierbare. In de meeste gevallen is dit een mooie en troostende ervaring.
Nare dromen
Helaas worden sommigen van ons geplaagd door nare dromen of nachtmerries. Je wordt badend in het zweet wakker en je blijft een groot deel van de dag met een naar, beklemmend gevoel rond lopen. Dromen kunnen soms ook zo echt lijken, dat je maar moeilijk kunt geloven dat het niet werkelijk is gebeurd. Zo kan ik wel eens dromen dat mijn vriend iets vervelends doet en merk ik dat ik, inmiddels wakker, nog steeds een beetje boos op hem ben.
Wat te doen aan nare dromen?
- Om te beginnen is het belangrijk om je bewust te worden van dingen die je raken en de prikkels om je heen. Zorg ervoor dat je in een kalme en vredige stemming gaat slapen. Je kunt hierbij denken aan een fijne meditatie voor het slapengaan, kalmerende thee of rustgevende muziek of geluiden.
- Daarnaast is het beter om je dag even door te nemen voordat je in bed ligt. Onderzoek of je die dag iets is overkomen wat je nog dwars zit. Schrijf het van je af of beloof jezelf het de dag erna weer even aandacht te geven.
- Bij herhalende nare dromen kun je allereerst proberen de droom op te schrijven. Onderzoek vervolgens of je een soort van rode draad kunt vinden. Heb je het thema gevonden? Vraag jezelf dan eens of je het herkent? Is het iets dat speelt in jouw leven? In het nu, verleden of in de toekomst? Hoe zou je graag willen dat dit er voortaan uit gaat zien? Vertelt de droom je dat je iets te leren hebt? Is het misschien iets dat verwerking nodig heeft?
Invloed krijgen op je dromen
Lucide dromen is een droomtechniek die je kan helpen bewuster te dromen en invloed te krijgen op jouw dromen. Door overdag bepaalde oefeningen te doen, leer je tijdens je dromen je bewust te worden van het feit dat je droomt. Dit kan op zich al een verademing zijn wanneer je een nachtmerrie hebt.
Daarnaast kan je leren om het verloop van je droom te beïnvloeden. Hoe? Bijvoorbeeld door overdag het scenario van een zich herhalende nachtmerrie al schrijvend te veranderen. Je schrijft bijvoorbeeld op dat er in je droom altijd een deur is die je kunt openen en dat je daarachter een vredige plek aantreft waar je veilig bent. Voordat je gaat slapen, probeer je vervolgen de nachtmerrie te visualiseren, maar nu met het nieuwe scenario. Over lucide dromen, ook wel droomyoga genoemd, staan talloze artikelen op het internet. Mocht je interesse hebben, Google even en kijk wat jou aanspreekt.
Wat betekenen mijn dromen?
Deze vraag krijg ik nog wel eens. Ik ben geen droomduider, in de zin dat ik je kan vertellen wat een beeld uit je droom betekent, bijvoorbeeld: je tanden of haren verliezen. Geen idee, dat zou ik ook zelf moeten opzoeken.
Ik neem echter wel iemands dromen serieus en ga ermee aan de slag. Ik zal je vragen je droom te vertellen. Vervolgens te onderzoeken wat je emoties waren tijdens de droom, of bij het ontwaken. Welke delen uit je droom raakten je, hebben de beelden een bepaalde betekenis voor je, en raken ze aan een bepaalde gebeurtenis of thema?
Ik benader dromen zoals ik een gedicht lees. In de eerste plaats niet letterlijk, maar als metafoor voor iets anders. Echter, sommige dromen zijn wel degelijk vrij letterlijk en verwijzen naar een trauma. In dat geval is het beslist goed om contact met een psycholoog op te nemen.
Samenvatting
Een droom kan je dus helpen bij het verwerken van iets, het kan je laten zien wat er voor jou zou kunnen werken en het kan je vertellen: “Er is werk aan de winkel”.😉
Hoe dan ook, ik wens je mooie dromen!
Smaakt deze blog naar meer? Abonneer je dan op mijn blog door je in te schrijven. Je krijgt van mij dan een persoonlijk bericht wanneer ik een nieuw artikel online zet.
blog
[…] Durf te dromen – Psychologiepraktijk Nicole Honneff […]