Introversie als ideaal
Er was eens een tijd waarin de introverte persoonlijkheid een hit was. We schrijven begin 1900. Wijsheid en bezinning vierden hoogtij en werden meer gewaardeerd dan assertiviteit. De dokter, de leraar, de politicus en de dominee konden nog rekenen op respect. Het woord mondigheid was nog niet uitgevonden. We lieten ons leiden door kennis en niet door meningen. Boeken en kranten waren onze belangrijkste bron van informatie, geschreven door wijze lieden, die hun tijd spendeerden aan het verwerven van kennis door middel van studie en onderzoek. Wetenschap werd niet gezien als zinloze besteding van waardevolle belastingcenten en een ivoren toren was een prima onderkomen. Het was de tijd van: bezint eer gij begint.
Momenteel leven we in een extravert tijdperk. Een prikkelvolle tijd waarin veranderingen zich in ijltempo aandienen. Dominantie, uitbundigheid, snelheid, assertiviteit, flexibiliteit en multitasken zijn populaire en nastrevenswaardige eigenschappen. In de social media kan iedereen met een mening deze moeiteloos en grenzeloos delen. Facebook staat vol met foutieve informatie en zelfs in de politiek kan iemand met slechts één thema en een programma van één pagina zich verzekerd weten van stemmers.
Help! ik ben introvert
Veel introverte mensen lopen vast in dit extraverte geweld. Je zou als introverte persoon bijna denken dat je niet normaal bent. Velen voelen zich een underdog. Ze hebben het idee buiten de groep te vallen of voelen zich minderwaardig, want helaas worden introverte mensen nog wel eens over het hoofd gezien. Misschien dat ze zich daarom onder druk zetten en aan de heersende norm proberen te voldoen: sneller werken, meer taken tegelijk uitvoeren en zich laten gelden. Ze bezoeken plekken waar ze zich niet prettig voelen en verwijten zichzelf vervolgens dat ze niet ‘sociaal’ zijn. Dit heeft soms tot gevolg dat ze opbranden, zich onzeker voelen en van zichzelf vervreemd raken. Het is bovendien ronduit jammer, want de introverte eigenschappen zijn even mooi als de extroverte en …
Voor balans in het leven heb je een linker en rechterbeen nodig.
Vandaar dat ik het de hoogste tijd vind om stil te staan bij de prachtige eigenschappen van de introverte persoonlijkheid. Allereerst door een aantal beroemde introverte persoonlijkheden te noemen, want één op de drie mensen heeft een min of meer introverte persoonlijkheid. Wat dacht je van Barack Obama, Albert Einstein, Vincent van Gogh, Anton Corbijn en Michelle Pfeifer? Uiteraard hebben zij nooit in mijn spreekkamer gezeten. Ik heb deze informatie dus uit de tweede en misschien niet zo betrouwbare hand.
Allereerst wil ik een onderscheid maken tussen introversie aan de ene en verlegenheid en sociale angst aan de andere kant. Vervolgens zal ik de kwaliteiten van een introverte persoonlijkheid en enkele misverstanden rondom introversie bespreken. Ik eindig deze blog met een link naar de fantastische Ted-Ed lezing van Susan Cain (een buitengewoon grappige en intelligente introverte vrouw) over de kracht van introversie.
Introversie versus verlegenheid
Verlegenheid is een gevoel dat ontstaat in reactie op gebeurtenissen. Het ligt dicht bij gevoelens van schaamte. Verlegenheid wordt ingegeven door gedachten die iemand over zichzelf heeft zoals bijvoorbeeld: Ik verdien dit compliment niet. Oei, ik bloos.
Iemand voelt zich sneller verlegen als hij veel normen rondom schaamte hanteert of zich onzeker voelt. Iedereen is wel eens verlegen. Als je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt of als je iemand erg leuk vindt en dat wilt vertellen. In die situaties kan je wat verlamt raken en de hitte door je lijf voelen gaan. Verlegenheid komt zowel bij introverte als extraverte personen voor.
Introversie en sociale angst
Sociale angst is kortweg: de angst in sociale situaties gedrag te vertonen dat tot afwijzing leidt. Iemand met sociale angst zal voortdurend zijn eigen gedrag onder de loep nemen: Doe ik niets raars? Wat vinden anderen van mij? Ze zullen me wel stom vinden! Sommigen voelen zich angstig bij vreemden, terwijl anderen zich angstig voelen in contact met bekenden. De angst kan zodanig oplopen dat mensen sociale situaties met zweethanden, hartkloppingen, een droge keel en trillen doorstaan of ze gaan situaties vermijden, waarbij sommigen nog amper de straat op durven. In feite is sociale angst de grote broer van verlegenheid en het komt bij beide persoonlijkheidstypes voor.
Introversie is dus geen verlegenheid of sociale angst, maar wat is het dan wel?
Ik spreek steeds over persoonlijkheidstypes. Eigenlijk is dat niet helemaal juist. Introversie en extraversie zijn aangeboren temperamenten. Daar is niks aan te doen. Toch wil ik dit wat nuanceren (een typische eigenschap van een introverte persoon). Extraversie en introversie zijn geen zwart of wit, ze bevinden zich op de verschillende uiteinden van een dimensie. Er zijn weinig mensen die zich volledig aan het ene dan wel aan het andere uiteinde bevinden. Je zult waarschijnlijk merken dat je sommige eigenschappen herkent en andere niet. Dat is heel normaal en laat ik benadrukken dat deze blog niet over stoornissen gaat.
De zes schalen van introversie en extraversie
De volgende onderverdeling geeft je een indruk van de verschillende eigenschappen en laat je meteen zien dat je dus zowel introvert als extravert kunt zijn op verschillende gebieden.
De kwaliteiten van een introverte persoonlijkheid
De beste ideeën ontstaan vaak in stilte en iemand met een introverte persoonlijkheid zoekt graag de stilte op. Kortom: introverte personen hebben vaak goede ideeën. Ze brengen ze echter minder snel naar buiten. Ook creativiteit en introversie gaan goed samen. Voor creativiteit is rust nodig. Introverte mensen hebben niet alleen een grotere behoefte aan rust, maar zijn ook beter in staat tot het ervaren van rust. Op deze momenten staan ze meer in contact met hun binnenwereld; een belangrijke bron voor creativiteit.
Voor wijsheid en kennis is tijd nodig. Terwijl anderen hun tijd spenderen aan sociale activiteiten, het reageren op prikkels of het uiten van hun mening, duikt een introvert iemand liever in een boek of naslagwerk. Een keer raden wie uiteindelijk het meeste weet. Dit brengt me bij het volgende voordeel. Introverte mensen zijn goed in het richten van hun aandacht, mede doordat ze een lichte weerzin ervaren tegen drukte en overmatige prikkels. Ze kunnen zich daardoor ergens in vastbijten. Ze maken dingen af en beleven hier ook plezier aan. Externe bevestiging (lees: aandacht van anderen) is fijn, maar niet noodzakelijk. Hierdoor zijn ze goed in staat tot solistische activiteiten. Het bereiken van doelen en het beleven van schoonheid is vaak bevestiging genoeg.
Ze kunnen zich meestal prima in hun eentje vermaken, want ze hebben doorgaans een rijke binnenwereld. Ze slaan goed en levendig herinneringen op, (door hun grotere concentratie) en ze dromen en mijmeren graag. Een introverte persoon is voor zichzelf goed gezelschap en hoeft minder vermaakt te worden.
Een introverte persoon is vaak een prettige en rustige leider omdat hij niet gebrand is op macht, aandacht of erkenning. Ze kunnen goed luisteren en zullen niet impulsief, maar juist weloverwogen en vaak met meer integriteit handelen. Doordat ze minder geldingsdrang hebben en minder reactief zijn, zijn ze beter in staat tot observaties en zal hun uiteindelijke mening of uitspraak vaak meer gefundeerd zijn.
Introverte personen zijn niet zo goed in praatjes over koetjes en kalfjes, maar wil je de diepte in dan heb je aan een introverte persoon een geweldige gesprekspartner. Ze staan meer open voor je verhaal en zullen meer moeite doen je te begrijpen, doordat ze minder gehinderd worden door het willen laten horen van hun eigen mening. Ze zijn in staat tot een positief kritische en verwonderende houding, aangezien ze genieten van het verwerven van inzicht, kennis en contact. Introverte personen zijn vaak het cement tussen de stenen. Doordat ze hun ego minder laten gelden, kunnen ze mensen met elkaar verbinden door samenvattend of spiegelend op te treden bij bijvoorbeeld vergaderingen of in conflicten.
Introverte persoonlijkheden zijn niet alleen geschikt voor de functie van bibliothecaris of notaris (een cliché waar sommige extraverte mensen nog wel eens gebruik van maken). Ze floreren ook als zelfstandig ondernemer, in de zorg, onderwijs of wetenschap (en eigenlijk in alle banen, zolang ze maar de tijd krijgen om zich ergens te nestelen en niet teveel hoeven te multitasken). Er zijn zelfs muzikanten met een introverte persoonlijkheid en niet alleen in de klassieke muziek. De helaas overleden David Bowie (hier spreekt een groot bewonderaar) koos heel bewust voor een leven als ‘popster’, waarbij hij tegelijk uit de schijnwerpers van de roddelpers wist te blijven. Aangezien introverte mensen een voorkeur voor geschreven communicatie hebben, omdat dit meer ruimte biedt aan overdenken en verdiepen, kom je ze ook veel tegen onder schrijvers.
Wat introversie niet is: misverstanden en vooroordelen
Introverten zijn gesloten: ze houden wel degelijk van praten. Als ze zich op hun gemak voelen en enthousiast ergens over zijn, is praten geen enkel probleem en kunnen ze enthousiast, boeiend en geëngageerd zijn. Ze zullen echter niet snel wedijveren om de aandacht. Daarnaast reageren ze vaak wat trager, omdat er immers eerst nagedacht dient te worden en ze vaak consciëntieus van aard zijn.
Ze staan niet graag in de aandacht: het is zeker niet hun favoriete plek, maar als het nodig is bij iets waar ze gepassioneerd over zijn, dan kunnen ze prima op een podium staan, zolang ze daarna ook voldoende tijd krijgen om zich in rust hiervan te herstellen.
Introverten zijn zwaar op de hand: fout. Ze zijn serieus en houden van reflecteren. Dit is niet hetzelfde als zwaarmoedig of somber zijn. Sterker nog. Een introvert iemand krijgt energie van gesprekken over de diepte van het leven.
Introverte mensen zijn saai: is Peter van Straaten saai (alweer zo’n bijzonder iemand die niet langer onder ons is)? Introverte mensen nemen hun tijd, maar juist door hun vermogen tot observeren en hun diepere denken, kunnen ze ontzettend grappig uit de hoek komen. Ze hebben vaak talent voor fijnzinnige humor en weten deze ook te waarderen. Daarbij hebben introverten door hun behoefte aan reflectie dingen vaak tot in detail uitgedacht. Heb je even? 🙂
Introverten zijn incompetent: opnieuw geldt hier, snel is niet altijd beter. Luid is niet altijd slimmer.
Nog één misverstand en een betoog uit mijn hart
Mensen met een introverte persoonlijkheid zijn sociaal onbeholpen.
Dat is maar hoe je het bekijkt! Het stoort me enorm dat mensen met een introverte persoonlijkheid vaak te horen krijgen dat ze assertiever moeten worden en zich meer moeten uitspreken. Als je introvert bent, kun je niet extravert worden. Het is immers een aangeboren verschil in temperament. Introverte mensen reageren minder impulsief, oftewel vanuit het gezichtspunt van een introverte persoon … traag en ze zullen hun gevoel of mening niet opdringen, maar wachten op een uitnodiging. Mijn oma zei altijd: “De brutalen hebben de halve wereld”. Dat is gelukkig niet altijd waar.
Iemand die snel reageert komt hooguit verder op de eerste meters. Met uithoudingsvermogen, geduld en strategie bereik je de finish.
Ik zou een oproep willen doen om naast assertiviteitstrainingen ook luistervaardigheid- en aandachtstrainingen in het leven te roepen! Ze bestaan trouwens al en zijn beter bekend als meditatie, yoga, mindfulness en relatietherapie (beetje een flauw grapje). Één keer raden wie zich hiertoe het meest aangesproken voelt? Laten we in elk geval ophouden te verwachten dat introverte mensen zich aanpassen aan extraverte mensen of de extraverte norm van deze tijd. Introverte mensen zijn dan wel niet zwaar op de hand, maar het niet jezelf mogen zijn, werkt wel degelijk een depressie in de hand.
Herken jij jezelf meer in de kenmerken van de extraverte persoonlijkheid en lees je nog steeds deze blog? Wauw! Ken jij misschien iemand die introvert is? Iemand waar je veel om geeft? Nee, je bent me geen verklaring schuldig. Ik vind het gewoon ontzettend mooi dat je er nog steeds bent. Misschien ben jij één van die extraverte personen die introversie wel kan waarderen en die beseft dat:
Daar waar introversie en extraversie elkaar in respect en gelijkwaardigheid ontmoeten ontstaat magie.
Aangezien steeds meer mensen tegenwoordig een korte aandachtscurve hebben, zal ik mijn blog niet nog langer maken. Iedereen die meer wil weten verwijs ik naar de Ted-Ed lezing van Susan Cain, The power of introverts.
Wil je op de hoogte blijven van het verschijnen van de volgende blog? Vul dan onderstaand formulier in. Het wordt voor geen enkel ander doeleinde gebruikt.
Hilbrandt zegt
Een feest van herkenning
Jacky zegt
Aaah had het blog nou maar langer gemaakt! I’m still here!
Heel mooi stuk en heel prettig geschreven. Het boek van Susan Cain ken ik, de TED talk ook, dus die laat ik even aan me voorbij gaan.
Wat je schrijft is zo herkenbaar voor mij! Ik heb mijn hele leven gedacht dat ik niet normaal was, dat ik moest proberen om mee te doen. Ik heb me altijd afgevraagd waarom ik niet zo’n koetjes en kalfjes gesprek kon voeren. Ik heb hulp gezocht toen iemand tegen me zei dat ik saai was en ”mild”. Tijdens de tweede sessie werd ik erop geattendeerd dat ik niet saai, of abnormaal ben, maar introvert. Dat besef heeft me zó geholpen. Ik heb me er volledig aan over gegeven en nu zit ik heerlijk dagen in mijn eentje te schrijven, ik heb maar een handjevol vrienden over die mij allemaal begrijpen en met wie ik bijzondere gesprekken voer. Het is heerlijk om een introvert te zijn! (Als je ophoudt met doen alsof je extravert bent 😉 … )
Prachtig stuk! Ik ga nog even verder neuzen op je weblog om te kijken wat je nog meer te vertellen hebt 🙂
Andy zegt
Hartelijk dank voor deze blogpost. Heel veel herkenning. Ik hoop dat mensen de weg hiernaar vinden. Tegen heel wat misverstanden hierboven vernoemd, liep ik vaak aan met als gevolg een gegroeid schuldgevoel, gevoel van nergens bij te horen, schaamtegevoel door de kritiek en zogezegde opbeurende raad die goed voor me zou zijn, foute relaties, codependency,… noem maar op. Gelukkig vond ik de weg naar mezelf en via acceptatie was ik in staat om aan een aantal punten te gaan werken. Een aantal zaken zoals dat schaamtegevoel zijn nu veel genuanceerder geworden. De introverte eigenschappen, of toch de kerneigenschappen, zijn er nog wel maar zitten nu wel in het bewustzijn en er wordt mee gewerkt. De acceptatie van ik ben wie ik ben, jij bent wie jij bent en daar houden wij het bij was de grootste te overschrijden drempel.
Chrissie zegt
Vandaag ontdekt, mede door dit stuk, dat ik niet sociaal onbeholpen ben. Alleen maar omdat mijn batterij beter oplaadt door lekker te genieten van mijn thuis, onze kids en de natuur i.p.v. alle overdreven veel uitnodigingen af te lopen van “sociale samenkomsten, activiteiten, etc”. die meestal door extraverte personen georganiseerd worden. Wij introverte mensen hebben meestal de boel aardig op een rijtje en hebben niet zo veel nodig om lekker in ons vel te komen. De extraverten daarentegen wel: laten zien hoe leuk en fantastisch ze bezig zijn, geeft ze positieve energie. Zelfs de “perfecte” ambiverten wordt het aanbod aan sociale activiteiten gauw te veel. Kom op mensen, er hoeft niet om elke poep en scheet iets sociaals georganiseerd te worden! Zou een hoop burn-outs schelen! Zo jammer dat extravert vaak positiever wordt ervaren dan introvert.
Stephan zegt
Met veel plezier gelezen. Maar ik moet reageren op de opmerking van je oma.
” Brutalen hebben de halve wereld ”
Wie heeft dan de andere helft?? 😉
Nicole Honneff zegt
Bedankt Stephan, wat een geruststellende gedachte. De andere helft is er ook nog ! 😉
Cath, De Meyer zegt
Het gezegde gaat als volgt: De brutalen hebben de halve wereld en de andere helft nemen ze
Zjoske zegt
Wat ontzettend mooi geschreven en beschreven.
Joyce Stomp-Fitz James zegt
Ik vond het een fantastische blog. Herkende zowat alles wat ik las bij mezelf. Typisch dat ik van nature heel erg verlegen was en weet het daaraan dat ik nogal teruggetrokken was. Maar hoewel ik erg introvert ben dacht ik dat het met verlegenheid te maken had. Voel me wel een gezegend mens dat ik over beide mag beschikken. Ik ben ook heel spiritueel bezig en denk dat daardoor het plaatje compleet wordt. Heel actief: zit ik een leesclub, tuinclub, ben een fervente bridger en op 83j leeftijd nog aan het tafeltennissen. Heb nog 10 jaar vrijwilligerswerk gedaan in instellingen met dementerende mensen. Ik ben heel dankbaar dat ik gebruik mag maken van uw kennis. Ik kijk met veel genoegen uit naar uw volgende blog.
Ben ook dol op zelfhulpboeken, vaak geschreven door ervaringsdeskundigen.
Nicole Honneff zegt
Bedankt voor je fijne reactie en leuk om te lezen dat je zoveel in de blog herkent en volop in het leven staat. Ik hoop dat je nog veel plezier hebt aan het lezen van mijn andere blogs. In het blogarchief op mijn website kun je alles vinden wat ik tot op heden geschreven heb en dat is een hoop 😉